keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Alamäkiluistelu ja varusteet


Jokaiseen urheiluun kuuluu luonnollisesti omat lajiin erityisesti tarkoitetut varusteet, jotka voivat hiukan poiketa toisistaan valmistajien mukaan. Alamäkiluisteluun taas ei toisaalta ole olemassa mitään tiukkaa normia joka määrittelisi millaisia varusteita meidän tulisi käyttää. Säännöissä on mainittu tietyt minimivarusteet ja joitain tarkennuksia mutta toisaalta näitä ei valvota tarkkaan ja kukaan ei ole koskaan saanut tietääkseni varoitusta tai rangaistusta ns. vääristä varusteista.


Vaaditut suojat

Moni kokoaakin omat varusteensa monien erilajien yhdistelmästä. Osalla on vain jääkiekkovarusteita, kun taas toisella on esimerkiksi motocross rintapanssari tai muuhun extremeurheiluun soveltuvia tai niissä käytettyjä suojia. Osa taas käyttää niin minimaalisesti suojia, että hyvä jos niitä on ollenkaan. Tätä nykyä suurin osa urheilijoista on alkanut siirtyä perinteisestä jääkiekossa käytetystä kypärästä enemmän motocross tai pyöräilykypäriin, jotka ovat huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Otin itse Ottawassa 2017 niin kovan iskun vastaan päällä (ja olkapäillä), että päätin viimeinkin vaihtaa kunnon crossikypärään ja en ole hetkeäkään katunut päätöstä. Kun mennään yli 50km/h vauhteja ja pää on mahdollista löydä seinään tai tippua takaraivolleen hyppyristä, ei kyllä enää tulisi mieleenkään leikkiä omalla turvallisuudella. Kaikenlisäksi cross kypärät ovat nykyään niin keveyitä ja huomaamattomia, että itselle tuli ainakin yllätyksenä, että miten huomaamatonta oli vaihtaa ristikollisesta kiekkokypärästä tähän. Kun laskulasit nakkaa päähän niin näkyvyyskin on täysin sama kuin kiekkokypärästä lasien kanssa.

Alta näette mitä varuisteita itse käytän tällä hetkellä ja sen alla kuva siitä millä olen aiemmin laskenut.

Varusteet ensimmäisellä kaudella 2014
Varusteet kaudella 2018.-2019

Pientä kehitystä ainakin oman kehon turvallisuuden kannalta on tapahtunut ja saaduista kolhuista ja mustelmista on tullut otettua opiksi.
Suojia pitäisi myös olla sopiva määrä ja liikakaan ei ole aina tietenkään hyvästä. Jos suojia alkaa olla sen muutama kerros päällekkäin, tämä tekee liikkumisestä kankeampaa. Tai voiko se nyt itsellä enää edes kankeampaa ollakkaan, kun on taipuisa kuin rautatanko.

Ensi kaudeksi aion ehdottomasti hommata keveymmät/näppärämmät polvisuojat, jotka suojaavat myös suoraan polven yläosaa tulevia iskuja. Nykyiset eivät nimittäin suojaa millään tavalla sinne tulevia iskuja kun suoja ns. valuu alas kun polven koukistaa. Nyt kun housut menee myös päivitykseen SM-kisojen aikaan niin pitäisi miettiä vielä joku kevyt ja suojaava vaihtoehto yläkropalle sekä selälle ja olenkin harkinnut selkäpanssarin ostoa.

Jos sinulla on hyviä ehdotuksia omasta lajistasi niin laita ihmeessä kommenttia ja linkkiä niin mielellään tutkin mielenkiintoisia vaihtoehtoja!

 Sosiaalisen median linkit:
*** Instagram ***
*** Facebook ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti