torstai 10. tammikuuta 2019

Urheilu on ihan jees

Noniin tässä onkin nyt 2 viikkoa vierähtäny edellisestä kirjoituksesta ja olen päässyt jo "normi" rytmiin hyvin takaisin. Kuten viimeksi lupasin, tässä aluksi hieman enemmän itsestäni ja sen jälkeen vähän siitä mitä viimeisten parin viikon aikana on tullut hommailtua ja miten urheilu on vaikuttanut omaan insuliinin käyttöön ja mitä havaintoja olen tehnyt tänä aikana.

Eli olen siis tällä hetkellä 33v muka miehen alku, joka asuu Norjassa Kirkkoniemessä. Olen täällä asunut nyt vajaan kuukauden vajaat 5 vuotta ja muuttanut tänne alunpitäen ihan töiden perässä tietämättä paikasta käytännössä mitään. Haastattelussa käydessäni katsoin vaan, että näyttää paikkakunnalta löytyvän kiekkokaukalo, jonne pääsee rakasta harrastusta jatkamaan.
Koulutukseltani olen diplomi-insinööri ja valmistunut Oulun Yliopistosta 2012, jonka jälkeen työskentelin Talvivaarassa aina tänne Kirkkoniemeen muuttoon saakka.
Harrastuksiin on tässä vuosien aikana kuulunut vähän sitä sun tätä mutta jääkiekko on harrastuksista ollut aina rakkain ja sitä olenkin pelannut noin 8 vuotiaasta saakka ja korkeimmillään 2-divisioonassa SuPS:n (Suomussalmen Palloseura) väreissä. Täällä Norjassa tämä sarjan taso missä pelaan, on lähinnä wanhoilla päivillä aloittaneitten jarrujen harrastusta, joten täältä nyt ei sinäänsä saa pelillisesti mitään irti. Toisena (tai varmaankin mielekkäimpänä) tämän hetkisistä harrastuksista eniten sitouttava on ehdottomasti alamäkiluistelu (Red Bull Crashed Ice, downhillskating, ice cross downhill), jota olen ensimmäisen kerran testannut 2013 Serenassa, sijoittuen samalla viidenneksi Nordic Championship kisassa. Tämä oli mielestäni ihan ok sijoitus jalattomalta ja kädettömältä pakilta niin ajattelin jatkaa rallia myös tulevina vuosina. Sen jälkeen ei ole ihan saman tason suorituksia tullut mutta kisoja on nyt siitä lähtien kertynyt reilu 30, lentoja varmaan se 100 kun laskee vielä tämän kauden mukaan. Tulen varmaan kirjoittamaan tässä talven aikana suhteellisen paljon noista reissuista ja niihen liittyvistä haasteista diabeteksen hoidossa. Muuten harrastuksiin nyt kuuluu perinteistä pitsin nypläystä, kuvaradion kuuntelua, lumenluontia ja retostelua muitten asioilla...eikun...

Tuosta perässä linkki Ylen tekemään erittäni vanhaan juttuun minusta -  Linkki

Tiikeri lumen ja jään keskellä

Nyt on tosiaan päässyt urheilun sarkaan hieman paremmin taas kiinni niin on heti huomannut että insuliinin käyttö on vähentynyt todella paljon silloin kun urheilen intensiivisemmin ja erityisesti useita päiviä putkeen. Ennen joulua käytin esimerkiksi pitkäkestoista Lantusta noin 16 yksikkö/vrk ja nyt Itävallassa kisatessa annokseni oli enää 8 yksikköä/vrk. Tämän lisäksi ruokainsuliinin määrä on laskee noin puoleen siitä mitä normaalisti ottaisin niinä aikoina kun en urheile. Itävallassa tuo alamäkiluistelu oli ilmeisesti sen verran intensiivistä (yksi treeneistä/kisoista esim 770kcal/1,5h), että en käyttänyt kolmeen päivään lainkaan ruokainsuniiliä vaan pärjäsin pelkästään pitkäkestoisella insuliinillä. Ja tänä aikana todellakin söin myös kunnolla, joten sekään ei voi vääristää tuloksia. Kuhan saan enemmän dataa kerätty niin laittelen tänne muutamia taulukoita mistä näkee korrelaatioita vähän insuniilin käytöstä, urheilusta ja ruuasta. Mutta yleisesti voi sanoa, että urheilu on hyvästä ja kotona istuminen per... ei hyvästä. Jotenkin ainakin itseä motivoi jo tuo tekijä liikkumaan, sillä ei se pistäminen kuitenkaan niin mukavaa ole vaikka lähes vaivatonta ja kivutonta onkin.

Tämän lisäksi on tässä nyt tullu ensimmäistä kertaa pitkään oltua sairaana, kun nosti lauantaina kuumeen kisan jälkeisenä iltana. En sinäänsä huomannut, että insuliinin käyttö olisi noussut niinä parina päivänä milloin minulla kuumetta oli, vaikka käytännössä tämäkin olisi hyvin mahdollista. Kunnon miesflunssaa ei tästä saanu vaan nöyräny oli paineltava töihin jo tiistaina. Oli muuten ensimmäinen sairaslomapäivä töistä sitten 2009 (jos ei lasketa diabeteksen takia sairaalassa oloa).

Alussa olin ennemminkin huolissani, että mitenhän saan aktiivisen elämän tyylin sovitettya yhteen diabeteksen kanssa mutta nyt lähinnä mielenkiinnolla odotan, että miten vaan löydän täydellisen kaavan erilaisiin tilantaisiin ja eri intensiviteettisiin suorituksiin. Jos haluaa seurata minun urheiluja tarkemmin niin kannattaa tsekata Suunnon Movescout sivulta mitä mulla on tullut tehtyä. Joulukuun osalta vielä tiedot lataamatta sinne mutta tulee varmaan huomenna viimestään.

Viikonloppuna BHL (Barent Hockey League) jatkuu Ivalossa meillä kahdella pelillä ja sitten meneekin seuraavat 4vkl reissussa alamäkiluistelun takia. Että kiirettä pitää taas nämä talvikuukaudet. Ei muuta kun hanaa vaan siis!

Kotikaukalo Kirkkoniemessä


Laita ihmeessä kommenttia joko suoraan tänne tai vaikka somessa ja kerro mistä aiheista haluaisit kuulla lisää.

Sosiaalisen median linkit:
*** Instagram ***
*** Facebook ***

1 kommentti:

  1. Kerro miten päätösreissuilla vedetään luotolla!

    VastaaPoista